Klanten login


PE laswerken

Dekabo voert sinds 2002 ook PE (PolyEthyleen)-laswerken uit, zowel manueel als CNC en dit tot een diameter van 1400 millimeter. Aanvankelijk startte deze activiteit op vraag van klanten als logische uitbreiding bij horizontaal gestuurde boringen. Anno 2009 zijn PE-laswerken uitgegroeid tot een volwaardige activiteit.

HDPE(HogeDichtheidsPolyEthyleen) wordt gemaakt bij lage druk. Dit materiaal is zeer elastisch waardoor de buis beschikt, ook wanneer ze aan elkaar gelast wordt, over een grote trekbestendigheid en trekvastigheid. Daarnaast is HDPE zeer moeilijk te perforeren en bevat ze een grote temperatuurbestendigheid tot 90°. Doordat HDPE zijn mechanische eigenschappen behoudt is het bestand tegen wortels en knaagdieren. Ook is het onschadelijk voor het milieu en is het zeer goed lasbaar. 

Dekabo plaatst tevens electrolasmoffen en maakt hulpstukken, muurstukken, prefabbochten én inspectieputten (in MDPE: MediumDichtheidPolyEthyleen) op maat in een eigen atelier. Waar nodig worden deze aanpassingen op de werf uitgevoerd.

Het drukproeven van leidingen, ook voor langere afstanden en grotere diameters  – met registratie – kan u tevens bij Dekabo terecht. Dekabo heeft hiervoor speciaal uitgeruste vrachtwagens ter beschikking voor de opslag van water met pompen tot 100 bar druk en meer en met een debiet van 200 tot 1000 liter per minuut.


Manueel


Het lassen van HDPE kan gebeuren met een manueel lastoestel. De breedte van de las bedraagt dan minimaal 30 millimeter.


CNC


CNC (Computer Numerical Control) omvat de computergestuurde regeling van machines. Deze techniek kan ook toegepast worden om HDPE te lassen. De CNC-lasmachines produceren een afdruk van het protocol per las. De breedte van de las bedraagt met een CNC-toestel minimaal 20 millimeter.